söndag 27 oktober 2013

Låna ut din iphone/ipad till barn eller kompisar "utan risk"

Vill du kunna låna ut din iphone (eller ipad) till ett barn eller en kompis utan att riskera att de använder andra appar än just den appen det var tänkt att de skulle använda? Vill du i en app kunna "stänga av" en viss del av skärmen, så att man inte kan klicka där avsiktligt eller av misstag? Det finns en inbyggd lösning för just detta!

Gå till appen Inställningar / Allmänt / Hjälpmedel / Guidad åtkomst. Här gör du en engångsaktivering av denna funktion, så att den överhuvudtaget blir tillgänglig. Här kan du även ställa in lösenord.

Gör sedan så här när någon vill låna din iphone:

  1. Starta först appen de får använda.
  2. Trippelklicka på hemknappen och välj där alternativet "Guidad åtkomst".
  3. Frivilligt steg: Nu förminskas appen något och du kan, om du vill, klicka på "Alternativ" längst ned till vänster för att välja om ljudknappar, viloknapp, tryck resp. rörelse ska vara aktiverade. Du kan nu även med fingret rita ringar kring områden på appen som ska vara skyddade (avstängda), dvs om man trycker här så händer ingenting.
  4. Tryck sedan "Starta" (längst upp till höger) så startar appen i det skyddade läget.
  5. Det enda sättet att avbryta appen är att trippelklicka på hemknappen och välja "Guidad åtkomst" följt av lösenordet och sedan "Avsluta".
Anm: Det går att komma ur det skyddade läget genom en så kallad hård omstart, men om du har lösenkod på din iphone så måste det anges för att komma in i telefonen (hård omstart används när telefonen låst sig: tryck och håll ned både viloknappen och hemknappen i minst tio sekunder tills Apple-logon visas).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar